Miopia la copii: cum să prevenim progresia acesteia

Sanatate

Miopia la copii a devenit tot mai frecventă în ultimele două decenii, iar copiii cu părinți miopi au un risc crescut de a dezvolta această afecțiune. Având în vedere cât de răspândită este miopia, este esențial să înțelegem cum putem gestiona corect această problemă.

Miopia a fost adesea descrisă ca fiind o pandemie tăcută, datorită creșterii alarmante a incidenței acestei afecțiuni. Industrializarea rapidă și stilul de viață modern, dominat de utilizarea intensă a dispozitivelor electronice, au un impact semnificativ asupra sănătății vederii.

Statisticile actuale arată că aproximativ 26% din populația globală suferă de miopie, iar previziunile indică o dublare a acestui procent până în 2050. Astfel, cinci miliarde de oameni ar putea fi afectați de miopie, devenind dependenți de ochelari de vedere. Această tendință alarmantă ar putea, de asemenea, să predispună genetic următoarele generații la dezvoltarea acestui viciu de refracție. (Statistică oferită de autorii Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S. în lucrarea “Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050”, Mai 2016).

Cum arată ochiul miopic?

Miopia apare din cauza unei imperfecțiuni a globului ocular, care are o formă alungită. Pentru ca imaginea să fie clară, razele de lumină trebuie să se focalizeze pe retină. În ochiul miopic, punctul de focalizare se formează în fața retinei, ceea ce duce la perceperea unei imagini neclare, ca în ceață.

Această condiție creează mult disconfort pentru un copil de școală, care, pe lângă efortul intelectual, trebuie să se străduiască și să vadă clar la distanță, afectându-i astfel performanța academică și socială.

Cum identificăm miopia la copii?

Semnele miopiei la copii includ:

  • Strângerea pleoapelor (mijirea ochilor);
  • Clipitul frecvent;
  • Frecarea ochilor și lăcrimarea;
  • Dureri de cap;
  • Oboseală cronică.

Aceste simptome apar de obicei în primii ani de școală și trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a programa un consult oftalmologic cât mai curând posibil.

Ce soluții de tratament există pentru miopie?

Miopia se agravează odată cu creșterea copilului și dezvoltarea ochiului. De aceea, abordarea terapeutică trebuie să se concentreze pe gestionarea sau controlul miopiei.

Ce înseamnă acest lucru? Aceasta înseamnă că tratamentul optim al miopiei are două obiective principale: asigurarea unei vederi clare și încetinirea sau stoparea progresiei miopiei.

O soluție eficientă este reprezentată de lentilele Zeiss MyoCare, lentile inteligente care se pot adapta oricărui tip de ochelari și sunt concepute pentru stilul de viață activ al copiilor. Aceste lentile, care sunt eficiente în gestionarea progresiei miopiei la copii, trebuie să fie confortabile și să ofere o vedere clară. 99% dintre copii au raportat o vedere excelentă atât la distanță, cât și la apropiere când folosesc lentilele ZEISS MyoCare, iar 100% dintre ei s-au adaptat la lentile într-o singură zi.

Copiii trebuie să se bucure de activitățile lor fără restricții. Când poartă lentile ZEISS MyoCare, copilul dvs. va putea să citească, să se joace în aer liber, să facă sport și multe altele.

Cum evităm factorii de risc ai miopiei?

Adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor noștri. În cazul miopiei, mici schimbări zilnice pot aduce beneficii semnificative pentru sănătatea întregii familii, nu doar pentru vedere. Crearea unei rutine zilnice care să includă minimum două ore petrecute în aer liber susține sănătatea vederii și oferă un aport suplimentar de oxigen, precum și exerciții fizice benefice.

Reducerea timpului petrecut în fața ecranelor protejează atât vederea, cât și psihicul, permițând pauze de recreere care pot fi înlocuite cu interacțiuni umane benefice pentru dezvoltarea emoțională și psihologică a copilului.

Te așteptăm la clinica KidOptik să alegem împreună cea mai eficientă soluție pentru ochii copilului tău!

Distribuie Articolul